Έλεγχος χρήστη: Πώς να διαμορφώσετε την εμπειρία σας στις πλατφόρμες του Meta
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 2 Μαρ 2026
Στο Meta, είναι σημαντικό για εμάς να έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε τη δική σας προσωπική εμπειρία στις πλατφόρμες μας. Οι αλγόριθμοί στο Facebook, στο Instagram και στο Threads σάς βοηθούν να συνδέεστε με περιεχόμενο και δημιουργούς που θεωρείτε σημαντικούς. Θέλουμε να έχετε τον έλεγχο του είδους περιεχομένου που θέλετε να βλέπετε, των τρόπων με τους οποίους θέλετε να αλληλεπιδράτε με άλλους λογαριασμούς και του πώς θέλετε να χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας στην πλατφόρμα. Έχουμε αναπτύξει επιλογές ελέγχου για χρήστες, για να σας βοηθήσουμε να προσαρμόσετε την εμπειρία σας στις πλατφόρμες μας.
Παρότι οι ακριβείς επιλογές ελέγχου που είναι διαθέσιμες ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και τον τύπο της συσκευής, ακολουθεί μια σύνοψη των επιλογών ελέγχου περιεχομένου, αλληλεπίδρασης με τον λογαριασμό και διαχείρισης χρόνου που προσφέρουμε στους χρήστες. Αυτή η περιγραφή δεν περιλαμβάνει τις επιλογές ελέγχου απορρήτου και διαφημίσεων που παρέχονται ή τις επιλογές ελέγχου που είναι διαθέσιμες μόνο σε άτομα κάτω των 18 ετών, τις οποίες μπορούν να επιλέξουν τα ίδια. Για τους νέους παρέχουμε διαφορετικές επιλογές, τις οποίες μπορείτε να μάθετε εδώ.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ:
Διαμόρφωση του είδους περιεχομένου που βλέπετε
- "Ενδιαφέρομαι" ή "Δεν ενδιαφέρομαι" - Όταν μια δημοσίευση προταθεί στη ροή σας, στο Reels, στην Εξερεύνηση ή στην Αναζήτηση, μπορείτε να υποδείξετε αν ενδιαφέρεστε ή όχι για τη συγκεκριμένη δημοσίευση. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται από τα συστήματα προτάσεων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των χρηστών.
- X-out - Αν θέλετε να αφαιρέσετε περιεχόμενο από τη Ροή σας στο Facebook, μπορείτε να πατήσετε το X στην πάνω δεξιά γωνία της δημοσίευσης για να το κρύψετε από τη ροή σας. Κάνοντάς το θα εκπαιδεύσουμε τα συστήματά μας να προβάλλουν λιγότερες δημοσιεύσεις σαν αυτή στο μέλλον.
- Μάθετε περισσότερα (Facebook)
- Κρύψτε δημοσιεύσεις που περιέχουν λέξεις ή emoji που δεν θέλετε να βλέπετε - Μπορεί να μην θέλετε να βλέπετε δημοσιεύσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο και μπορείτε να προσαρμόσετε τη λίστα "Κρυφές λέξεις" για να κρύψετε συγκεκριμένους τύπους δημοσιεύσεων. Για παράδειγμα, αν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να κρύψετε προτεινόμενο περιεχόμενο που περιέχει hashtag ή λεζάντες με λέξεις όπως "κρέας", "μπριζόλα", "🍗" ή "διατροφή paleo".
- Προσωρινή απόκρυψη προτεινόμενων δημοσιεύσεων στη Ροή σας: Αν δεν θέλετε να βλέπετε προτεινόμενες δημοσιεύσεις στη Ροή σας για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε προσωρινή απόκρυψη των προτεινόμενων δημοσιεύσεων για 30 ημέρες.
- Μάθετε περισσότερα (Instagram)
- Επιλογές ελέγχου ευαίσθητου περιεχομένου - Μπορείτε να υποδείξετε πόσο ευαίσθητο περιεχόμενο (π.χ. σκληρές εικόνες ή περιεχόμενο που περιλαμβάνει γυμνό) θέλετε να βλέπετε στις προτάσεις σας.
- Επιλογές ελέγχου πολιτικού περιεχομένου - Οι χρήστες έχουν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά την προβολή πολιτικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι' αυτόν τον λόγο, διαθέτουμε μια επιλογή ελέγχου που σας επιτρέπει να αποφασίσετε αν θα προτείνεται σε εσάς πολιτικό περιεχόμενο (δημοσιεύσεις που είναι πιθανώς σχετικές με θέματα όπως κυβερνήσεις, εκλογές ή θέματα που άπτονται συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων).
- Μάθετε περισσότερα (Facebook, Instagram και Threads)
Προσαρμογή της ροής σας
- Προβολή περιεχομένου με αντίστροφη χρονολογική σειρά - Μπορείτε να επιλέξετε μια ροή που θα αναδιατάσσει τις δημοσιεύσεις, ώστε να βλέπετε το πιο πρόσφατο περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε από λογαριασμούς που ακολουθείτε με αντίστροφη χρονολογική σειρά.
- Ροή αγαπημένων: Μπορείτε να επιλέξετε ένα υποσύνολο από τους λογαριασμούς που ακολουθείτε ως αγαπημένα σας, έτσι ώστε να μην χάνετε δημοσιεύσεις από αυτούς τους λογαριασμούς.
- "Ο Αλγόριθμος σου" / "Αγαπητέ Algo" - Μπορείτε να διαμορφώσετε αυτό που βλέπετε στον αλγόριθμό σας εισάγοντας απευθείας τις προτιμήσεις σας για θέματα ενδιαφέροντος που θα θέλατε να δείτε περισσότερο ή λιγότερο.
- Blend - Μπορείτε να προσκαλέσετε τους φίλους σας να δημιουργήσετε μια μοναδική κοινόχρηστη ροή Instagram Reels με βάση το περιεχόμενο που προτείνουμε για κάθε συμμετέχοντα.
- Μάθετε περισσότερα (Instagram)
- Καρτέλα "Φίλοι": Στο Facebook, μπορείτε να επιλέξετε μια ροή που σας επιτρέπει να βλέπετε ενημερώσεις από τους φίλους σας. Στο Instagram, μπορείτε να επιλέξετε την καρτέλα "Φίλοι" στο Reels για να δείτε τα reel που οι φίλοι σας έχουν δηλώσει ότι τους αρέσουν, έχουν δημιουργήσει, έχουν αναδημοσιεύσει ή έχουν σχολιάσει.
- Προσαρμοσμένες Ροές: Μπορείτε να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη ροή στο Threads για να βλέπετε δημοσιεύσεις σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που επιλέγετε ή από συγκεκριμένα άτομα.
- Μάθετε περισσότερα (Threads)
Ελέγξτε ποιοι λογαριασμοί μπορούν να αλληλεπιδρούν μαζί σας και με ποιον τρόπο
- Σίγαση/ Προσωρινή απόκρυψη - Αυτές οι επιλογές σάς επιτρέπουν να κρύψετε τις δημοσιεύσεις, τις ιστορίες ή τα μηνύματα ενός ατόμου στις Ιστορίες και στη Ροή, ενώ συνεχίζετε να ακολουθείτε τον λογαριασμό.
- Μπλοκάρισμα - Όταν μπλοκάρετε κάποιον χρήστη, δεν μπορεί πλέον να αναζητήσει το προφίλ σας, να δει το περιεχόμενό σας ή να σας στείλει μηνύματα.
- Περιορισμός- Μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένους λογαριασμούς που δεν θα βλέπουν πότε είστε συνδεδεμένοι και δεν θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλιά τους. Αν επιλέξετε να περιορίσετε έναν λογαριασμό, το άτομο αυτό δεν θα ειδοποιηθεί.
- Όρια - Μπορείτε να περιορίσετε προσωρινά τις αλληλεπιδράσεις από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων στο Instagram, χωρίς να το γνωρίζουν.
- Μάθετε περισσότερα (Instagram)
- Κρυφές λέξεις – Κρύψτε αυτόματα σχόλια και αιτήματα απευθείας μηνυμάτων που δεν θέλετε να βλέπετε, ενεργοποιώντας τις επιλογές "Κρυφές λέξεις" και "Απόκρυψη αιτημάτων μηνυμάτων". Μπορείτε επίσης να επιλέξετε προσαρμοσμένες λέξεις και emoji για να τις προσθέσετε στη λίστα με τις Κρυφές λέξεις.
- Μάθετε περισσότερα για τα αιτήματα μηνυμάτων (Facebook, Instagram, Threads αιτήματα μηνυμάτων, και Threads σχόλια)
Αποφασίστε πώς θα ξοδέψετε τον χρόνο σας στην πλατφόρμα.
- Ημερήσιο χρονικό όριο - Μπορείτε να ορίσετε μια υπενθύμιση που θα σας ενημερώνει ότι έχετε περάσει συγκεκριμένο χρόνο στις εφαρμογές μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Αναστολή λειτουργίας - Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αναστολή λειτουργίας, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις κατά τις ώρες ύπνου που έχετε ορίσει.